Geplaatst op Geef een reactie

Voorbeelden van doelgroepkeuzes met uitwerking

Wie zijn het, wat houdt hen bezig en waarom is het voor mij een geschikte doelgroep?

Voorbeeld 1: Vrouwen in de overgang die goed voor zichzelf willen leren zorgen

Ik wil me richten op vrouwen in de overgang. Ik heb me in deze groep verdiept (en in het proces van de overgang) en gemerkt dat vrouwen in deze fase tegen een aantal zaken aanlopen, waar ik ze bij van dienst kan zijn. In de eerste plaats merken ze dat het lastiger wordt om op gewicht te blijven. Ze hebben het idee dat dat door de overgang komt en/of door de leeftijd en voelen zich machteloos omdat ze er niets tegen lijken te kunnen doen. Dat wordt versterkt omdat ze vaak slechter slapen en dus minder kunnen hebben.
Tegelijkertijd verandert er mentaal/emotioneel het een en ander in de overgang. Vrouwen raken minder gefocust op ‘zorgen’ en gaan opnieuw nadenken over wie ze zijn en wat ze willen doen. Daarvoor heb je energie nodig, ook lichamelijk. En ze hebben behoefte om ook hun lichaam en hun gezondheid meer aandacht te geven, zichzelf dus eigenlijk.
Ik kan goed aansluiten bij deze groep vrouwen omdat ik zelf ook in deze fase zit en me kan voorstellen wat ze ervaren. Het lukt mij goed om een nieuwe balans te vinden en daarmee ook gewichtsproblemen te voorkomen. Ik ben daarmee een mooi voorbeeld voor ze en ik ben geloofwaardig. Bovendien vind ik het zelf heel leuk om deze vrouwen te versterken en ze volop te laten ervaren wat ze waard zijn.

Voorbeeld 2: Perfectionistische vrouwen die het snoepen niet kunnen laten

Ik wil me specifiek richten op vrouwen die hoge eisen aan zichzelf stellen en gefrustreerd zijn dat ze hun gewicht niet onder controle hebben. Het patroon dat ik bij hen zie, is dat ze een druk, gestrest hoofd hebben en daardoor ook een ontevreden houding hebben ten opzichte van onder andere hun gewicht en gewoontes. Ze zitten zichzelf zo op de huid, dat ze er veel onrust van krijgen en daardoor juist méér gaan snoepen. Ze hebben de rust en de energie helemaal niet om goed voor zichzelf te zorgen en dat is de belangrijkste reden dat ze eerder aankomen dan afvallen. Omdat ze dingen zo graag onder controle hebben, schamen ze zich hiervoor. Daardoor gaan ze ook steeds meer stiekem snoepen, alcohol drinken e.d.. Daar schamen ze zich ook weer voor en zo zijn ze steeds minder de persoon die ze willen zijn – waardoor ze meer onrust hebben en nog meer snoepdrang krijgen. Kortom: een vicieuze cirkel.
Ik vind dit een leuke groep omdat ik onderwerpen als eten uit onrust en snoepdrang interessant vind. Ik heb me verder verdiept in stress en hormonen en kan mensen dus goed uitleggen hoe dit werkt. Ook heb ik zelf perfectionistische trekjes en snap ik het best dat het niet makkelijk is om los te laten. Maar ik weet ook dat het wél kan en vind het mooi om te zien hoe iemand ineens rust gaat ervaren.

Voorbeeld 3: Bourgondiërs

Ik wil me richten op mensen die het idee hebben dat genieten en op gewicht blijven niet samengaan. Het valt me op dat er een behoorlijke groep mensen is die alleen twee uitersten kent: ik ben op dieet óf ik ga helemaal los. Ze denken dat op gewicht blijven alleen kan door jezelf continu alles te verbieden wat je lekker vindt. Met als gevolg: fors overgewicht. Dat knaagt dan wel, de wetenschap dat het uit de hand loopt. Maar intussen willen ze het goede leven niet inleveren, dus ze lopen met een dilemma rond.
Nu ben ik zelf een slanke bourgondiër. Ik houd enorm van genieten, sociale happenings en lekkere smaken. Ik dacht vroeger dat ‘veel’ hetzelfde was als ‘lekker’. Dat bleek niet te kloppen: lekker genieten betekent juist om dingen met aandacht te doen. En dát kan ik mensen laten ervaren. Echt proeven, echt contact maken, nagenieten, dat soort dingen. Het leven is nog veel mooier dan ze denken. En als bonus krijgen ze er een fit, aantrekkelijk lichaam bij (waar je ook enorm van kan genieten). Het belangrijkste is misschien wel dat ik hun dilemma kan laten verdwijnen. Als ze door hebben dat ze een rijk leven kunnen leiden met gezonde keuzes, geeft dat ze de ruimte om echt met overgave te genieten (zonder rottig stemmetje dat zegt dat dit niet oneindig goed kan gaan).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.