Werken met het spinnenweb

Met de spinnenweb gesprekstool kun je de zes dimensies van Positieve Gezondheid voorleggen aan een cliënt. De tool is er in verschillende vormen. Welke je kiest, kan afhangen van je eigen voorkeur, de situatie waarin je werkt en natuurlijk wie je cliënt is. Om er goed mee te kunnen werken, is de eerste stap om zelf de verschillende tools eens in te vullen. De inhoud is vergelijkbaar, maar de vorm en de verwoording kun je anders ervaren.

Belangrijk bij het inzetten van het spinnenweb is dat je een eenvoudige, prettige manier hebt om het voor te leggen aan je cliënt. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik zou vandaag eens met je willen kijken wat voor jou nu echt belangrijk is. Dan kunnen we stappen zetten waar je echt wat aan hebt. Ik heb een hulpmiddel om dit samen te doen. Zou je dat willen invullen?”

De eerste keer/keren voelt de introductie misschien nog onwennig. Het helpt wellicht om een paar keer te ‘oefenen’ met collega’s of bekenden. Of om jezelf toe te staan dat je in het begin nog wat moet oefenen en dat het misschien niet meteen perfect gaat. Maar ‘doen’ is sowieso de beste manier om vaardig te worden in het gesprek over Positieve Gezondheid.

Opdracht:

Bedenk (concreet) hoe je het spinnenweb zou willen introduceren. Oefen het met minimaal één persoon.