Trainingen Positieve Gezondheid

Visiom is sinds mei 2019 officieel Partner van het Instituut voor Positieve Gezondheid (iPH). Daar zijn we niet alleen trots op, maar ook blij mee. Want Positieve Gezondheid is een belangrijk werkconcept. Iets wat beweging geeft en zorgt dat mensen vaker en beter praten over hoe ze kunnen zorgen dat het goed met ze gaat. Dat sluit 100% aan bij de missie van Visiom.

Bij Visiom kun je deelnemen aan de officiële open inschrijvingstrainingen van de Basismodule Positieve Gezondheid. Deze worden altijd verzorgd door iPH gecertificeerde trainers.

Werk je in zorg of welzijn? Misschien ken je het spinnenweb al of werk je er zelfs al mee. Of heb je alleen van Positieve Gezondheid gehoord en denk je dat je er iets mee kan? Hoe dan ook zorg je met de Basismodule ervoor dat je echt begrijpt hoe je professioneel kunt werken met Positieve Gezondheid. Ook ontwikkel je je eigen stijl om Positieve Gezondheid een plek te geven in je dagelijkse praktijk. In deze scholing worden begrijpen, reflecteren en oefenen gecombineerd, zodat je leert hoe je Positieve Gezondheid als basis kunt gebruiken bij je werk, en eraan kunt bijdragen dat steeds meer mensen hun eigen Positieve Gezondheid gaan versterken.

Je krijgt een officieel certificaat ‘Werken met Positieve Gezondheid’ van het iPH als je actief hebt deelgenomen aan alle trainingsbijeenkomsten.

Hieronder vind je geplande data en locaties voor de Basismodule Positieve Gezondheid. Inschrijven kan via de webshop. Daar kom je ook als je op de datum van je keuze klikt.

Natuurlijk overleggen we ook graag over een interne cursus voor een team of organisatie. Daarvoor zijn we bereikbaar via academie@visiom.nl of tel. 033-7850591. We denken ook graag mee als er nét een ander soort scholing nodig is op het gebied van gespreksvoering en scholing, of een verdiepende training. Ook in de periode dat trainingen op locatie niet mogelijk zijn, hebben wij uitstekende scholingsmogelijkheden waarbij we gebruik maken van e-learning en live sessies via beeldscherm.

Praktische informatie:

Hier volgt eerst de informatie over de training Positieve Gezondheid die je van achter je beeldscherm kunt volgen. Als er weer bijeenkomsten op locatie gehouden kunnen worden, worden er ook weer trainingen met persoonlijke ontmoetingen georganiseerd. Die informatie staat verder naar onderen.

Thuisstudie Positieve Gezondheid
Basismodule op basis van e-learning en live online sessies

Omdat het op dit moment niet mogelijk is om in groepen bij elkaar te komen, is de basismodule Positieve Gezondheid tijdelijk geschikt gemaakt voor het volgen op afstand. Goed nieuws dus voor degenen die zich de komende maanden grondig willen verdiepen in het werken met Positieve Gezondheid en/of hun certificaat daarvoor willen behalen.

In deze scholing ga je van achter je beeldscherm aan het werk: je krijgt uitleg en filmpjes met vragen in een e-learning omgeving en je komt een aantal keren bij elkaar in een beveiligde Zoom omgeving. Dat is een online cursusruimte, waar je je medecursisten en je (vaste) trainer ontmoet om ervaringen uit te wisselen en te oefenen.

Voor wie is deze scholing?

Voor medewerkers in zorg en welzijn die het werken vanuit Positieve Gezondheid willen verkennen of toepassen als professional.

Wat krijg je bij deze scholing?

Een programma van 4 maanden, bestaande uit e-learning en 6 online sessies van in totaal 6 uur. Je ontvangt voor aanvang een cursusmap met materialen per post en na afronding van het gehele programma krijg je het officiële certificaat ‘Werken met Positieve Gezondheid’ toegestuurd.

Om mee te kunnen doen heb je nodig:

 • Een computer, laptop of tablet waarop je de (gratis) Zoom Client hebt geïnstalleerd. Let op: op Chromebooks of Chrome OS werkt de applicatie niet goed.
 • Tijd om op alle online bijeenkomsten (redelijk) ongestoord mee te doen in de online Zoom cursusruimte.
 • Tijd om tussentijds de opdrachten uit de e-learning te doen (zie globaal studieschema hieronder).
 • Enkele gesprekken met mensen (in levenden lijve of via videobellen) waarin je kunt oefenen met wat je leert.

Globale indeling van het studieprogramma:

 • Cursusweek 1. Kennismaking via Zoom 30 min: leerwensen met elkaar delen, trainer stelt zich voor
 • Week 1-2. Volgen e-learning, in totaal ca. 2,5 uur
 • Week 3. Intervisie via Zoom 1 uur
 • Tussentijds contact houden met 1 of 2 andere deelnemers om elkaar te activeren en steunen bij oefenen met je eigen leerdoelen
 • Week 5. Intervisie via Zoom 1 uur
 • Week 5-6. Volgen e-learning, in totaal 1uur
 • Oefenen met eigen leerdoelen
 • Week 7. Training via Zoom 1,5 uur
 • Week 7-10 In eigen werksetting oefenen met gesprekken voeren over Positieve Gezondheid
 • Week 7-10. Bonus e-learning gespreksvaardigheden (facultatief)
 • Week 11. Intervisie via Zoom 1 uur
 • Week 11-16 In eigen werksetting toepassen van principes Positieve Gezondheid
 • Week 16. Intervisie via Zoom 1 uur:
 • Week 16. Insturen document evaluatie en reflectie
 • Toezending certificaat aan degenen die het gehele programma hebben afgerond

Ingeschreven deelnemers krijgen een uitgebreide studiewijzer met toelichting op alle onderdelen en de benodigde instructies/inlogcodes voor de e-learning en de beveiligde Zoom omgeving. Voor elke inschrijfdatum zijn alle Zoom trainingsmomenten met datum en tijd benoemd, zodat je ze in je agenda kunt zetten en vrij kunt houden.

Certificering

Benodigd voor ontvangen van het officiële certificaat ‘Werken met Positieve Gezondheid’: je hebt alle online sessies bijgewoond, de e-learning voltooid, actief deelgenomen en de evaluatie/reflectie ingezonden.

Accreditatie

De inhoud van de basismodule Positieve Gezondheid is volledig geborgd in deze werkwijze op afstand, waardoor de bestaande accreditaties geldig blijven. De training is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN (14 punten), Verpleegkundig Specialisten Register (13 punten), Keurmerk Fysiotherapie (15 punten), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (13,5 punt), LV POH-GGZ (13 punten) en NVvPO (12 punten).

Voor je aanmelding word je doorgeleid naar de Visiom webwinkel. Getoonde bedragen zijn daar inclusief BTW.

Geplande data online training:

Startmoment vrijdag 12 juni van 11.30-12.00 uur, overige online sessies op vrijdag van 11.30-12.30 uur (of 13.00 uur) op de volgende data: 26 juni,  10 juli, 24 juli, 21 augustus, en 18 september (trainer: Sione Brugman) – Vol
Startmoment donderdag 2 juli van 9.00-9.30 uur, overige online sessies op donderdag van 09.00-10.00 uur (of 10.30 uur) op de volgende data: 16 juli, 20 augustus, 3 september, 24 september, 29 oktober (trainer: Ellen Bos) – Aanmelden
Startmoment maandag 17 augustus van 09.30-10.00 uur, overige online sessies op maandag van 09.30-10.30 uur (of 11.00 uur) op de volgende data: 31 augustus, 14 september, 28 september, 26 oktober, 23 november (trainer: Liselot Schiphorst) – Aanmelden

Rond 8 juli worden de data voor het najaar hier gepubliceerd.

Trainingsopzet op locatie

 • De open inschrijving basismodule omvat een e-learning, 1x een hele dag (10.00-16.00 uur) en 2x een halve dag (10.00-13.00 uur) op locatie
 • Aanmelding verloopt via de webwinkel (€ 750 excl. BTW, incl koffie/thee, lunch op dag 1 en 2 en cursusmaterialen)
 • Doelgroep: professionals werkzaam in zorg & welzijn
 • Aantal deelnemers: 8-12 per training
 • De training is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN (14 punten),  Verpleegkundig Specialisten Register (13 punten), Keurmerk Fysiotherapie (15 punten), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (13,5 punt), LV POH-GGZ (13 punten) en NVvPO (12 punten).

Geplande data en plaatsen op locatie:

Rond 8 juli worden de data voor het najaar hier gepubliceerd.

Amersfoort: do 23 april 10.00-16.00, do 14 mei 10.00-16.00 en do 4 juni 10.00-13.00 uur – VOL
Vlaardingen: vr 15 mei 10.00-16.00, vr 29 mei 10.00-16.00 en vr 12 juni 10.00-13.00 – aanmelden
Amersfoort: ma 25 mei 10.00-16.00, ma 8 juni 10.00-16.00 en ma 29 juni 10.00-13.00 uur – VOL

Voor je aanmelding word je doorgeleid naar de webwinkel. Getoonde bedragen zijn daar inclusief BTW.