Trainingen Positieve Gezondheid

Visiom is sinds mei 2019 officieel Partner van het Instituut voor Positieve Gezondheid (iPH). Daar zijn we niet alleen trots op, maar ook blij mee. Want Positieve Gezondheid is een belangrijk werkconcept. Iets wat beweging geeft en zorgt dat mensen vaker en beter praten over hoe ze kunnen zorgen dat het goed met ze gaat. Dat sluit 100% aan bij de missie van Visiom.

Bij Visiom kun je deelnemen aan de officiële open inschrijvingstrainingen van de Basismodule Positieve Gezondheid. Deze worden altijd verzorgd door iPH gecertificeerde trainers.

Werk je in zorg of welzijn? Misschien ken je het spinnenweb al of werk je er zelfs al mee. Of heb je alleen van Positieve Gezondheid gehoord en denk je dat je er iets mee kan? Hoe dan ook zorg je met de Basismodule ervoor dat je echt begrijpt hoe je professioneel kunt werken met Positieve Gezondheid. Ook ontwikkel je je eigen stijl om Positieve Gezondheid een plek te geven in je dagelijkse praktijk. In deze scholing worden begrijpen, reflecteren en oefenen gecombineerd, zodat je leert hoe je Positieve Gezondheid als basis kunt gebruiken bij je werk, en eraan kunt bijdragen dat steeds meer mensen hun eigen Positieve Gezondheid gaan versterken.

Je krijgt een officieel certificaat ‘Werken met Positieve Gezondheid’ van het iPH als je actief hebt deelgenomen aan alle trainingsbijeenkomsten.

Hieronder vind je geplande data en locaties voor de Basismodule Positieve Gezondheid. Inschrijven kan via de webshop. Daar kom je ook als je op de datum van je keuze klikt.

Natuurlijk overleggen we ook graag over een interne cursus voor een team of organisatie. Daarvoor zijn we bereikbaar via academie@visiom.nl of tel. 033-7850591. We denken ook graag mee als er nét een ander soort scholing nodig is op het gebied van gespreksvoering en scholing, of een verdiepende training. Ook in een situatie dat trainingen op locatie niet mogelijk zijn, hebben wij uitstekende scholingsmogelijkheden waarbij we gebruik maken van e-learning en interactieve live sessies via beeldscherm.

Praktische informatie

Voor wie is deze scholing?

Voor medewerkers in zorg en welzijn die het werken vanuit Positieve Gezondheid willen verkennen of toepassen als professional.

Accreditatie

De training is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN (14 punten), Verpleegkundig Specialisten Register (13 punten), Keurmerk Fysiotherapie (15 punten), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (13,5 punt), LV POH-GGZ (13 punten) en NVvPO (12 punten).
Accreditatie ABAN is aangevraagd.

Via beeldscherm of op locatie

De training Positieve Gezondheid heeft op dit moment twee varianten met hetzelfde eindresultaat. Enerzijds is een training die je van achter je beeldscherm kunt volgen. En vanaf september 2020 worden er ook weer trainingen met persoonlijke ontmoetingen georganiseerd, met 1,5 meter afstand.

Groepsgrootte

Er doen normaal gesproken 8 tot 12 mensen mee in een trainingsgroep.

Cursusgeld

Het cursusgeld is gelijk voor trainingen op afstand en op locatie (€ 750, geen btw).

A. Basismodule Positieve Gezondheid op locatie
Basismodule op basis van e-learning en live online sessies

De werkwijze bij Positieve Gezondheid is gebaseerd op echt contact maken. Daar past een training op locatie dan ook het beste bij. Wij volgen de coronarichtlijnen op bij het verzorgen van de trainingen. Na aanmelding houden we contact met de deelnemers op basis van de (wijzigingen in) de richtlijnen van het RIVM en de wijze waarop we daarmee omgaan.

Wat krijg je bij deze scholing?

De open inschrijving basismodule omvat een e-learning, 1x een hele dag (10.00-16.00 uur) en 2x een halve dag (10.00-13.00 uur) training op locatie. Het cursusgeld is inclusief cursusmaterialen, koffie/thee op alle dagen en lunch op dag 1.

Globale indeling van het studieprogramma:

 • Cursusweek 1-2. Volgen e-learning, in totaal ca. 2,5 uur
 • Week 3. Trainingsbijeenkomst (hele dag)
 • Week 3-6. Volgen e-learning, in totaal 1 uur / Oefenen met eigen leerdoelen
 • Week 6. Trainingsbijeenkomst (halve dag)
 • Week 6-9.  In eigen werksetting oefenen met gesprekken voeren over Positieve Gezondheid / Bonus e-learning gespreksvaardigheden (facultatief)
 • Week 9. Trainingsbijeenkomst (halve dag)
 • Week 10. Insturen document evaluatie en reflectie
 • Week 11-12. Toezending certificaat aan degenen die het gehele programma hebben afgerond

Ingeschreven deelnemers krijgen een uitgebreide studiewijzer met toelichting op alle onderdelen en de benodigde instructies/inlogcodes voor de e-learning.

Geplande data en plaatsen op locatie:

Vlaardingen: ma 2 november 10.00-16.00, ma 23 november 09.30-12.30 en ma 14 december 09.30-12.30 – aanmelden
Amersfoort
: wo 4 november 10.00-16.00, wo 25 november 10.00-13.00 en wo 9 december 10.00-13.00 – Vol
Amersfoort: do 5 november 10.00-16.00, do 19 november 10.00-13.00 en do 10 december 10.00-13.00 – Vol
Amersfoort: ma 16 november 10.00-16.00, ma 30 november 10.00-13.00 en ma 14 december 10.00-13.00 – aanmelden
Amersfoort: di 17 november 10.00-16.00, di 1 december 10.00 -13.00 en di 22 december 10.00-13.00 – Vol
Amersfoort: do 3 december 10.00-16.00, do 17 december 10.00-13.00 en do 7 januari 10.00-13.00 – aanmelden

Voor je aanmelding word je doorgeleid naar de webwinkel.

B. Thuisstudie Positieve Gezondheid
Basismodule op basis van e-learning en live online sessies

Om rekening te houden met de corona situatie is de basismodule Positieve Gezondheid geschikt gemaakt voor het volgen op afstand. In deze tele-variant van de scholing ga je van achter je beeldscherm aan het werk: je krijgt uitleg en filmpjes met vragen in een e-learning omgeving en je komt een aantal keren bij elkaar in een beveiligde Zoom omgeving. Dat is een online cursusruimte, waar je je medecursisten en je (vaste) trainer ontmoet om ervaringen uit te wisselen en te oefenen.

Wat krijg je bij deze scholing?

Een programma van 3,5 maanden, bestaande uit e-learning en 6 compacte online trainingsbijeenkomsten. Je ontvangt voor aanvang een cursusmap met materialen per post en na afronding van het gehele programma krijg je het officiële certificaat ‘Werken met Positieve Gezondheid’ toegestuurd.

Om mee te kunnen doen heb je nodig:

 • Een computer, laptop of tablet waarop je de (gratis) Zoom Client hebt geïnstalleerd. Let op: op Chromebooks of Chrome OS werkt de applicatie niet goed.
 • Tijd om op alle online bijeenkomsten ongestoord mee te doen in de online Zoom cursusruimte.
 • Tijd om tussentijds de opdrachten uit de e-learning te doen (zie globaal studieschema hieronder).
 • Enkele gesprekken met mensen (in levenden lijve of via videobellen) waarin je kunt oefenen met wat je leert.

Globale indeling van het studieprogramma:

 • Cursusweek 1. Kennismaking via Zoom: leerwensen met elkaar delen, trainer stelt zich voor
 • Week 1-2. Volgen e-learning, in totaal ca. 2,5 uur
 • Week 3. Intervisie via Zoom
 • Tussentijds contact houden met 1 of 2 andere deelnemers om elkaar te activeren en steunen bij oefenen met je eigen leerdoelen
 • Week 5. Intervisie via Zoom
 • Week 5-6. Volgen e-learning, in totaal 1 uur
 • Oefenen met eigen leerdoelen
 • Week 7. Training via Zoom
 • Week 7-10 In eigen werksetting oefenen met gesprekken voeren over Positieve Gezondheid
 • Week 7-10. Bonus e-learning gespreksvaardigheden (facultatief)
 • Week 10. Intervisie via Zoom 1 uur
 • Week 11-14 In eigen werksetting toepassen van principes Positieve Gezondheid
 • Week 14. Intervisie via Zoom 1 uur:
 • Week 14. Insturen document evaluatie en reflectie
 • Toezending certificaat aan degenen die het gehele programma hebben afgerond

Ingeschreven deelnemers krijgen een uitgebreide studiewijzer met toelichting op alle onderdelen en de benodigde instructies/inlogcodes voor de e-learning en de beveiligde Zoom omgeving. Voor elke inschrijfdatum zijn alle Zoom trainingsmomenten met datum en tijd benoemd, zodat je ze in je agenda kunt zetten en vrij kunt houden.

Certificering

Benodigd voor ontvangen van het officiële certificaat ‘Werken met Positieve Gezondheid’: je hebt alle online sessies bijgewoond, de e-learning voltooid, actief deelgenomen en de evaluatie/reflectie ingezonden.

Geplande data online training:

Startmoment maandag 26 oktober van 12.00-12.30 uur, overige online sessies op maandag van 12.00-13.00 uur (of 13.30 uur) op de volgende data: 9 november, 23 november, 7 december, 11 januari en 1 februari (trainer: Liselot Schiphorst) – Aanmelden