Thuisstudie Slaap, ontspanning en Leefstijl

Slaap en ontspanning zijn al jaren onderbelicht in de leefstijl van mensen, zeker als je het vergelijkt met de aandacht die uitgaat naar voeding en bewegen. Dat is een gemiste kans, want veel mensen zijn moe en/of hebben last van overmatige stress. Dat heeft effecten op de geestelijke en lichamelijke veerkracht – en op het vermogen om gezond te eten en genoeg te bewegen.

In deze online cursus voor gezondheids- en leefstijlprofessionals leer je hoe slaap, stress en ontspanning werken en waarom er zoveel mensen problemen hebben op deze terreinen. Daarnaast krijg je zicht op doeltreffende interventies die je kunt gebruiken om je cliënten/patiënten meer inzicht te geven in hun eigen balans tussen inspanning en herstel, hun gewoontes te verbeteren en een gezond herstelpatroon vol te houden.

Studie-onderwerpen

  • Relevantie van slaap en ontspanning bij een gezonde leefstijl: achtergronden
  • Intake slaap en stress & ontspanning
  • Hoe werkt slaap
  • Slaapproblemen en -oplossingen
  • Oorzaken van stress
  • Chronische en acute stress
  • Stressmanagement
  • Effectief ontspannen
  • Slaap, ontspanning en leefstijl

Studiebelasting en huiswerk

De leergang omvat 3 modules van in totaal 20 uur studietijd. Daarnaast ga je gesprekken oefenen met (proef)cliënten voor wie de onderwerpen slaap en/of ontspanning relevant zijn. Onderdeel van het programma is om je eigen slaap, stress en ontspanning te onderzoeken en daarnaast met minimaal twee verschillende cliënten elk minimaal drie gesprekken te voeren.

Voor wie

Professionals die gesprekken over gezondheid voeren waarbij de cliënten/patiënten/klanten geacht worden zelf een deel van de verantwoordelijkheid te nemen en waarbij slaap en/of stress relevant is. Bijvoorbeeld verpleegkundigen, diëtisten, fysiotherapeuten en gewichtsconsulenten.
Voor professionals die al grotendeels geschoold zijn als leefstijlcoach, maar die op dit specifieke onderwerp nog kennis missen, is de leergang een goede voorbereiding op de individuele accreditatie voor het kwaliteitsregister leefstijlcoaches.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau en een praktijksetting waar gesprekken met cliënten (zullen) worden gevoerd waar het onderwerp slaap en/of ontspanning relevant bij is.

Docent

De e-learning is samengesteld door Meijke van Herwijnen, MSc MHA, voedingswetenschapper, trainer en leefstijlcoach. De ingediende opdrachten worden gecontroleerd door haar of een gekwalificeerde collega-docent.

Studieduur en begeleiding

Starten met de leergang kan op elk gewenst moment. Je doorloopt de online stof op je eigen tempo. Gezien de begeleidingstrajecten met cliënten waarin je oefent met de thema’s, zul je minimaal twee maanden nodig hebben om je de stof goed eigen te maken. In overleg met de deelnemers aan deze leergang worden naar behoefte (live) online vragenuurtjes georganiseerd. Vragen kunnen ook op elk moment aan de docent worden gesteld in de online studieomgeving en worden dan binnen twee werkdagen beantwoord.

Aanmelden

Aanmelden (€ 475) kan via de webwinkel.

Vragen?

Stuur een e-mail aan Visiom.