Cursus Effectief coachen bij Stoppen met Roken

Startdatum: naar keuze
Trainingsbijeenkomsten coaching: maandag 11 oktober en maandag 8 november 2021 van 13.30 tot 15.30 uur
Duur:
3 maanden
Kosten:
€ 640
Niveau:
Hbo werk- en denkniveau

Aanmelden


Wil jij mensen mensen op een coachende manier kunnen helpen bij het stoppen met roken? De cursus ‘Effectief coachen bij Stoppen met Roken’ biedt jou doelmatige coachingsvaardigheden én wetenschappelijk onderbouwde informatie op dat gebied.


Voor wie?

Professionals uit zorg en welzijn die mensen (beter) willen begeleiden bij stoppen met roken en/of daartoe opgenomen willen worden in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Heb jij al een opleiding tot leefstijlcoach (geaccrediteerd door BLCN/KABIZ) doorlopen óf bij Visiom de training ‘Samen Focussen op Leefstijl’ of de training ‘Coaching en Gespreksvoering’ afgerond? Dan kun je vrijstelling krijgen voor het onderdeel ‘coaching’ van deze cursus. Het tarief voor het resterende cursusdeel, de e-learning ‘Stoppen met roken’, is € 295.

Neem contact op via en vermeld hierbij je inschrijfnummer van BLCN/KABIZ of de periode waarin je de betreffende cursus hebt afgerond.

Wat leer je?

Deze cursus onderscheidt zich door een brede en praktijkgerichte e-learning over begeleiding bij stoppen met roken. Minstens zo belangrijk is de doelgerichte aanpak van coachend werken die je aangereikt krijgt, denk hierbij aan:

 • Positieve psychologie
 • Positieve Gezondheid
 • Motiverende gespreksvoering

Na afronding van de cursus kun je je inschrijven in het kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Deze cursus is gebaseerd op de Zorgstandaard Tabaksverslaving (2019) en de herziene richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving en Stoppen met Roken ondersteuning uit 2016.

Wat heb je nodig?

Hbo werk- en denkniveau en een praktijksetting waar je begeleidingsgesprekken met cliënten kunt voeren in het kader van stoppen met roken.

Studieduur en begeleiding

De doorlooptijd voor de gehele cursus is in de meeste gevallen 3 maanden.

Start bij voorkeur met de coachingstraining, zodat je een goede basis hebt om het onderwerp ‘stoppen met roken’ te benaderen. Wanneer de contactbijeenkomsten van de coachingstraining pas later gepland staan en je wilt alvast beginnen, dan kun je direct starten met de e-learning van zowel coaching als stoppen met roken.

Stel op ieder gewenst moment je vragen aan de docenten in de online studieomgeving. Je krijgt binnen twee werkdagen antwoord.

Studieonderdeel Studie uren
e-learning ‘Stoppen met roken’ 16 (gemiddeld)
e-learning ‘Coaching op leefstijl’ 5
2 dagdelen live training in coaching op leefstijl 4
oefenen met begeleiden van cliënten eigen inzicht
Totaal 25

Docenten

De opleiding is samengesteld en wordt begeleid door:

 • Nicole Philippens, leefstijlcoach en kwaliteitsgeregistreerd stoppen met roken begeleider
 • Meijke van Herwijnen, trainer/docent leefstijlcoaching

De cursus wordt gegeven door een van hen of door een collega met gelijkwaardige kwaliteiten.

Programma

Het lesprogramma bestaat uit twee delen:

 1. E -learning om je de benodigde achtergrondkennis te geven over stoppen met roken en de begeleiding daarbij
 2. Training om effectief te coachen (goede persoonlijke begeleiding te geven)

E-learning begeleiden stoppen met roken:

 • Module 1 Roken & achtergrond: achtergronden en cijfers over roken. Aan bod komen verschillende rookmiddelen en de ingrediënten van tabak, gevolgd door de effecten van roken op de gezondheid.
 • Module 2 Verslaving: verslaving in algemene zin. Wat is een verslaving, hoe werkt een verslaving en welke aandachtspunten zijn er in de behandeling van een verslaving. In detail toelichting van de nicotineverslaving.
 • Module 3 De aanpak van Stoppen met Roken: recente inzichten uit de wetenschap op het gebied van stoppen met roken. Gevolgd door het model van Positieve Gezondheid en hoe je deze kunt inzetten bij het coachen op stoppen met roken. Daarna volgt een kader waarmee je de cliënt stap voor stap kunt begeleiden naar eigen regie. Als laatste krijg je diverse hulpmiddelen aangereikt voor het stoppen met roken variërend van stopmedicatie tot beweging.
 • Module 4 Perspectief deelnemer: het perspectief van de cliënt belicht en de vragen waar hij/zij mee kan worstelen. De onderdelen die aan bod komen zijn: de financiële consequenties van het stoppen met roken, de ervaringen die cliënten (kunnen) hebben na het stoppen, gewichtstoename na het stoppen en de sociale context van de cliënt.
 • Module 5 Organisaties rondom (stoppen met) roken: informatie over verschillende organisaties die actief zijn op het gebied van roken. Denk aan overheid, tabaksindustrie en organisaties rondom het stoppen met roken.
 • Module 6 Ontwikkeling als SMR coach: jouw rol als coach en de afbakening van die rol. Aan bod komen ook de eisen die gelden voor (her)registratie als gekwalificeerd stoppen-met-roken coach en de manier om te kunnen blijven in het vakgebied.

Training coaching op leefstijl (e-learning & live training)

 • E-learning van ca. 2,5 uur met online colleges en opdrachten over coachend werken, versterken van motivatie bij patiënt, succesvol werken aan gedragsverandering (+bibliotheek aanvullende documentatie voor de liefhebbers).
 • Live trainingssessie: maandag 11 oktober 2021 van 13.30 tot 15.30 uur via Zoom: gericht op oefenen van gespreksvoering en aanscherpen inzichten in eigen effectiviteit en leerproces.
 • E-learning van ca. 2,5 uur met online colleges en opdrachten over het concreet maken van acties met de patiënt en leefstijlonderwerpen duidelijk en eenvoudig toelichten voor de patiënt.
 • Live trainingssessie: maandag 8 november 2021 van 13.30 tot 15.30 uur via Zoom: gericht op het oefenen van gespreksvoering, specifiek het structureren van leefstijlcoachingsgesprekken in combinatie met de patiënt regie laten nemen.

Aanmelden

Vragen?

Stuur een e-mail aan Visiom.