Leefstijlcoach worden bij Visiom

Leefstijlcoaching staat volop in de belangstelling vanwege de bijdrage die leefstijlcoaches kunnen hebben aan de veerkracht van werknemers, het vergroten van gezondheidsvaardigheden bij kwetsbare groepen en het verminderen van chronische ziektes. Visiom biedt een netwerk en een uitvalsbasis aan leefstijlcoaches die bij werkgevers, gemeentes en/of binnen het zorgkader willen werken en daarbij de best mogelijke resultaten willen behalen.

Aansluiten bij Visiom, hoe werkt dat?

1. Lidmaatschap BLCN

Je moet lid zijn van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland om aan te sluiten bij Visiom. Voldoe je nog niet aan de voorwaarden maar heb je wel een hbo-diploma als basis, dan kun je kiezen:

  1. Je komt uit een ander vakgebied en moet nog omscholen. Je volgt een (post)hbo opleiding tot leefstijlcoach. Na de start kun je met Visiom overleggen over je (toekomstige) aansluiting.
  2. Je hebt een groot deel van de competenties al in huis. Je vult ze aan met de benodigde leergang(en) van de Visiom Academie en gaat individueel accrediteren bij de BLCN.

Advies nodig bij het kiezen van je aanpak? Mail even naar academie@visiom.nl, dan denken we met je mee.

2. Werkveld kiezen

De leefstijlcoaches van Visiom kunnen aan de slag gaan bij werkgevers en/of gemeentes en/of binnen de zorg (CooL programma). Welk pad stippel je voor jezelf uit?

Leefstijlcoach bij werkgevers

Freelance
Visiom heeft een team van ongeveer 25 freelance leefstijltrainers/-coaches die worden ingezet voor opdrachten bij werkgevers. Naast je inhoudelijke kennis en coachingsvaardigheden moet je de capaciteiten hebben om voor verschillende soorten (kleine en grote) groepen te staan en gemakkelijk te schakelen. In dit team is op dit moment plaats voor een ervaren leefstijlcoach in de regio’s Friesland, Hoogeveen, Flevoland, Arnhem, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam West/Noord en Den Helder. Zit je in een andere regio, dan kunnen we je op de hoogte houden van de mogelijkheden. Er is geen jaarlijkse fee voor deze coaches; je draagt 15% van je inkomsten uit Visiom opdrachten af. Je neemt kosteloos deel aan de (vanaf 2019) geaccrediteerde supervisie en intervisie en maakt voor je Visiom opdrachten gebruik van de Visiom programma’s en materialen. Wil je ze ook voor andere/eigen opdrachten gebruiken, dan maken we daar pragmatische afspraken over.

In dienst bij de werkgever
Ben je als leefstijlcoach in dienst bij een organisatie en ben je op zoek naar vakgenoten om te sparren en het niveau van je interventies mee te verhogen, dan kun je op die basis aansluiten bij het Visiom netwerk. Het enige verschil met de freelancers is dat je geen opdrachten vanuit Visiom krijgt aangeboden. Je krijgt een (vanaf 2019) geaccrediteerd aanbod van supervisie en intervisie en mag gebruik maken van Visiom programma’s en materialen. Er geldt een aansluitingstarief van € 1.950 excl. BTW per jaar, dat in overleg aan je werkgever gefactureerd wordt.

Leefstijlcoach bij de gemeente

Freelance
Visiom is bezig met de eerste pilots om bij gemeentes een leefstijlcoach in te zetten voor preventie en bij specifieke kwetsbare groepen. Als de resultaten daarvan gecommuniceerd kunnen worden, zal er in steeds meer gemeentes een Visiomcoach kunnen worden ingezet. Heb je belangstelling als dit binnen jouw gemeente gebeurt? Geef je gegevens door, dan kunnen we contact opnemen om kennis te maken als het zover is. Er is geen jaarlijkse fee voor deze coaches; je draagt 15% van je inkomsten uit Visiom opdrachten af. Je neemt kosteloos deel aan de (vanaf 2e helft 2018) geaccrediteerde supervisie en intervisie en maakt voor je Visiom opdrachten gebruik van de Visiom programma’s en materialen. Wil je ze ook voor andere/eigen opdrachten gebruiken, dan maken we daar pragmatische afspraken over.

Ben je als leefstijlcoach in dienst bij een gemeente en ben je op zoek naar vakgenoten om te sparren en het niveau van je interventies mee te verhogen, dan kun je op die basis aansluiten bij het Visiom netwerk. Het enige verschil met de freelancers is dat je geen opdrachten vanuit Visiom krijgt aangeboden. Je krijgt een (vanaf 2019) geaccrediteerd aanbod van supervisie en intervisie en mag gebruik maken van Visiom programma’s en materialen. Er geldt een aansluitingstarief van € 1.950 per jaar, dat in overleg aan je werkgever gefactureerd wordt.

Het CooL programma aanbieden als leefstijlcoach

Er zijn vergaande plannen om per 1 januari 2019 de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Eén van de goedgekeurde programma’s is het CooL programma (Coaching op Leefstijl), dat uitgevoerd wordt door geaccrediteerde leefstijlcoaches. Vanuit Visiom kun je de benodigde ondersteuning krijgen voor de organisatie en de inhoud van het programma, inclusief intervisie met collega’s en doorontwikkeling. Hiervoor draag je 10% van je inkomsten uit het CooL programma af, met een maximum van € 250 excl. BTW per maand.

N.B. Combineer je 2 of meer van bovenstaande activiteiten bij Visiom? Dan kijken we in overleg hoe we de dubbelingen in tarieven eruit kunnen halen en voor jou tot een reële en zo gunstig mogelijke afspraak kunnen komen.

3. Aanmelden en kennismaken

Waarschijnlijk heb je bij stap 1 en/of 2 al contact gezocht via info@visiom.nl. Zo niet, mail ons dan dat je belangstelling hebt en geef aan of je lid bent van de BLCN (zo niet, wat je plannen zijn daarvoor), waar je woont/werkt en in welk domein je wilt werken als leefstijlcoach. Dan gaan we kijken naar kennismakingsmogelijkheden.

4. Inwerken

Is er een klik en zijn er afspraken gemaakt? Dan gaat je aansluiting bij Visiom je helpen om integraal en effectief te werken. Je inwerktraject bestaat uit een kennismakingsdag(deel), vier workshops over leefstijlcoaching in de praktijk en een coachingsdag met Visiomcollega’s. Na de kennismakingsdag kun je de workshops en de coachingsdag in willekeurige volgorde volgen. De vier workshops vind je hier (onder ‘Workshops leefstijlcoaching in de praktijk). Ze zijn ook voor derden toegankelijk. De coachingsdag wordt regelmatig gepland in overleg met de leefstijlcoaches die aan het inwerken zijn.

5. Meedraaien in het team

Tijdens of direct na je inwerkperiode ga je meedraaien in de supervisie/intervisie van je regioteam. De data en plaatsen zijn altijd ruim van tevoren bekend. Je ziet elkaar minimaal 5x per jaar.