Geplaatst op Geef een reactie

Informatie over diabetes

Tijdens de landelijke supervisie op 11 januari 2018 heeft Marian Rekers heldere uitleg gegeven over diabetes. Marian is in het verleden diabetesverpleegkundige geweest.

In de onderstaande pdf vind je de powerpoint van Marian met uitleg over de werking van insuline, diabetes type 1 en 2, complicaties bij diabetes, de verschijnselen bij een Hyper en Hypo en het belang van een gezonde leefstijl.

Ook lichtte Marian toe hoeveel hulpverleners er al bij een diabetespatiënt betrokken zijn, voordat een leefstijlcoach in actie komt. Het is dan ook zinvol om in gesprek met de diabetespatiënt te vragen wat er al gedaan is door andere hulpverleners, en of dat geholpen heeft.

Leefstijlinterventies die helpen bij diabetes:

  • Afvallen: vetcellen maken toxische stoffen aan die de insulinegevoeligheid doen afnemen.
  • Bewegen: maakt de cellen insulinegevoeliger. Tijdens het bewegen en de uren erna.
  • Koolhydraatarm eten heeft op korte termijn effect op de bloedsuikerspiegel. Op de lange termijn zal een gezonde leefstijl nodig zijn om de insulineresistentie te verhogen.
  • Ontspanning en slapen doen het hormoon cortisol dalen. Cortisol haalt suiker uit de lever en zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel.
  • Koolhydraten goed verdelen om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Koolhydraten zijn wel nodig als mensen medicatie nemen!
  • Eiwitten eten is soms lastig omdat patiënten nierschade kunnen hebben.
  • Beperk de inname van zout vanwege het risico op/van een hoge bloeddruk.

De pdf van de powerpointpresentatie:
Diabetes presentatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.