Geplaatst op Geef een reactie

Een voedingsinterventie opzetten – waar let je op?

Voeding is een veelbesproken onderwerp. Mensen vinden het interessant omdat er zoveel over te zeggen is, omdat iedereen elke dag eet en omdat het zowel impact heeft op vitaliteit als op genieten van het leven. Het raakt dus vrijwel iedereen. Daardoor is het een beetje het ‘voetbal onder de leefstijlthema’s’: iedereen is een deskundige en heeft er wat over te zeggen. 😉

Hoe zorg je in zo’n setting dat een voedingsinterventie effectief is? Een aantal tips:

  1. Bedenk goed welke doelgroep je wilt bereiken en wat je wilt zien veranderen. Zie ook het e-book over het opbouwen van work-life skills.
  2. Maak daarbij onderscheid tussen het gedrag dat je wilt zien veranderen en het resultaat dat het nieuwe gedrag moet hebben. Zijn die ook echt aan elkaar gekoppeld? Of hebben andere factoren zoveel effect op het resultaat, dat je beter op iets anders kan concentreren?
  3. Als je een activiteit aankondigt, benoem dan voor wie hij bedoeld is en wat het resultaat van de activiteit is. Hiermee voorkom je (deels) dat er mensen met totaal andere verwachtingen deelnemen.
  4. Vermijd dus breed aangekondigde, algemene activiteiten, zoals een ‘workshop gezonde voeding’. Het maakt nogal uit of iemand komt luisteren omdat hij de ins en outs van de nieuwste berichten over koolhydraten wil weten, of dat hij komt omdat de dokter heeft gezegd dat hij echt gezonder moet gaan eten en hij geen idee heeft waar hij moet beginnen. Hieronder vind je ter inspiratie een overzicht van de verschillende workshops die Visiom verzorgt over voeding.
  5. Zorg dat je follow-up mogelijkheden hebt voor mensen die geïnteresseerd zijn geraakt en verdere ondersteuning nodig hebben.

Workshops voeding uit het aanbod van Visiom:

V01. Check-up: hoe goed is jouw eetpatroon?
V02. Een goed eetpatroon voor jezelf ontwerpen
V03. Geen tijd en toch gezond eten
V04. Zo neem je de juiste hoeveelheid eten & drinken
V05. Variatie in je eetpatroon brengen
V06. Wat staat er precies op het etiket?
V07. Zo eet je meer groente en fruit
V08. Goed omgaan met water & andere dranken
V09. Hoe zit het met suiker & zoet?
V10. Zin en onzin van voedingshypes
V11. Slim eten tijdens late diensten en nachtdiensten
V12. Genieten & gezond eten combineren

Een van deze workshops aanvragen kan via (workshop van 1,5 uur tot 16 deelnemers in het Nederlands € 400,- excl. BTW en zaalhuur/catering – grotere groepen en Engelstalig in overleg). Een nadere omschrijving van de inhoud is uiteraard ook beschikbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.